Dries en Essena

depoorter_3
depoorter_2
depoorter_1
depoorter_4
Gisteren gebeten door twee artikels waarin social media centraal staan en de manier waarop we ons daarop tonen. Het ene artikel ging over Tinder In, het nieuwe project van Dries Depoorter. Depoorteris een mediakunstenaar uit Gent die programmeertaal en digital media gebruikt om zijn controversiële werk te creëren. Voor zijn laatste project zoekt hij de Linked In profielfoto’s op van vrouwen die hij op zijn Tinder tegenkomt. Hij toont beide foto’s naast elkaar en het resultaat verrast niet: Linked In en Tinder zijn twee aparte werelden waarin we een andere kant van onszelf laten zien. Of Depoorter met zijn project de privacy van de vrouwen schendt? Voer voor discussie. Wat wel vaststaat, is dat je zijn Tinder In foto’s tot gisteren nog ongecensureerd kon bekijken; maar dat ze vandaag blurred op zijn website staan. Hij zegt daarover: “With this, I do not have the intention to expose any person in particular. My intention is to mock privacy in general. I want to expose what can be exposed so easily without us realizing it. From now on, I will continue this project without anyone being recognisably pictured. The online discussion that erupted since the project went online, shows that you don’t need anyone’s permission to debunk someone’s ‘apparent’ privacy. It is interesting to see that this project effectively shows how people think about being visible online, even though in daily life, people hardly seem to be concerned.”
Bekijk zeker ook het andere verrassende werk van Depoorter op zijn website en zijn project JayWalking dat op 18/11 in première gaat in Amsterdam!

In hetzelfde straatje kwam ik ook Essena O’Neill tegen, een meisje van deze tijd. 19 jaar, model, opgegroeid met social media. Zo eentje die er echt geld mee verdient dankzij haar schare van meer dan 500 000 fans (yep, een half miljoen!)… Tot Essena er genoeg van had, van het toneel spelen. Vorige week. Ze verwijderde haar YouTube-kanaal, Tumblr en Snapchat en gooide haar Instagram overhoop: ze verwijderde meer dan tweeduizend foto’s en veranderde de captions van de resterende foto’s. In de nieuwe beschrijvingen deelt ze de waarheid achter het perfecte plaatje.
essena_3
essena_2
essena_1
De biecht van het meisje blijkt een inspiratiebron voor veel leeftijdsgenoten. Het bewijs? Op enkele dagen tijd steeg haar volgersaantal tot meer dan 700 000! Everybody loves the new Essena! Volg haar nieuwe leven zonder leugens op www.letsbegamechangers.com.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s